Indretning af stue

Når man indretter sin stue, skal man tænke over hvordan den bruges i dagligdagen. 

Skal stuen bruges som et centrum for familien til afslapning, hvor man kan flyde eller skal den bruges som en samtalestue med mange siddepladser til gæster, hvor man sidder mere ret?

Flydersofaen

Hvis man ønsker en stue som ligger op til at flyde, så lad sofaen fylde det meste af indretningen og lad sofaen være dyb, blød og gå helt til gulvet. Et eksempel på dette kunne være en Cape Town sofa eller en New York sofa. Når sofaen er meget dyb og blød, kan man med fordel anvende en stor puf som sofabord. Kom en stor bakke med pynt ovenpå når den skal se præsentabel ud, og fjern bakken når det er tid til at flyde. På denne måde kan alle i sofaen nemlig have benene oppe, ligesom det er tilfældet ved f.eks. en chaiselongsofa. Udover bakken kan man med fordel have små borde der kan flyttes rundt, alt efter hvor man sidder i sofaen. Hvis man ønsker et større sofabord, så kan man vælge et højt sofabord hvor puffen kan gå ind under. Det kunne f.eks. være vores rektangulære Ant bord eller Zet sofabordet.

Den klassiske stue

Hvis du er mere til en samtale stue, så er det en god ide at vælge lette møbler på høje ben. Ligeledes er det en god ide at splitte sofaen op i mindre dele. F.eks. en 3 + 2 personers med 2 stole til. Det kunne også være en større openend sofa, som sættes sammen med 2 stole. Det gør at man kan samles rundt om bordet og at alle kan se hinanden i øjnene. For at opstillingen kommer til at virke mere spændende er det en god ide at lade sofaerne være i et andet betræk end stolene, hvilket vil give mere spil i indretningen. F.eks. hvis du vælger sofaer i en cognacfarvet læder, kan det være rigtig flot at vælge stole i stof, som har en frisk farve. Lad ikke stolene være for voldsomme. Det kunne f.eks. være vores PhiPhi, Shabby eller Firenze stole som alle fås i et utal af farver og materialer. En let og elegant sofa som kan anvendes både som 2+3 personers eller som openend kunne være Rio eller Oslo sofaen, som begge fås i et utal af opstillinger og farver.

Stof eller læder

Der findes så mange forskellige slags stof og læder, som opfylder forskellige krav. Hvis du f.eks. ønsker en flydersofa til hele familien, så er det en god ide at vælge et materiale der er nemt at vedligeholde og holde rent. Du kan f.eks. vælge et stof med et højt indhold af kunststof da det er betydeligt nemmere at rengøre end f.eks. hør og bomuld. Hvis du ikke er så meget til kunststoffer, kan du også vælge uld som typisk har en høj slidstyrke. Er du mere til læder, kan du f.eks. vælge en semianalin som er nem at holde ren i hverdagen og kun kræver minimal pleje. Rent praktisk er det ikke så afgørende om du vælger stof eller læder, men mere et spørgsmål om at vælge den rigtige type.

Indretning af stue i forbindelse med køkkenalrum

Det kan være en svær øvelse, da indretningen ofte flyder sammen og meget nemt kan komme til at fremstå rodet, eller modsat at det kommer til at fremstå koldt og upersonligt fordi der er for lidt møbler. Du kan med fordel tænke i at skabe rum i rummet. Du kan opdele rummet i funktionsområder, f.eks. stue, spisestue og køkken. Det betyder ikke at du skal sætte vægge op, det betyder bare at vi skaber flere zoner i et stort rum. En godt tip kan være ikke at stille sin sofa op i hjørnet af stueområdet, men at placere den ud midt på rummet og skab rum ved f.eks. at stille en bænk eller et konsolbord bag sofa. Det gør at du ikke skal se på ryggen af en sofa, men mere vigtigt gør det at det aktiverer og afgrænser området. Hvis du f.eks. stiller en plante, nogen bøger mv. på bænken bliver det en spændende baggrund for sofaen og skaber en linje mellem stueområdet og alrummet.

Grace Tæppe Rund, HvidJajru Tæppe, BeigeJajru Tæppe, LysegråHarper TæppeVince Tæppe

Tæpper

Uanset om man vælger en flyder- eller samtalestue, så er det en god ide at samle området med et tæppe, der giver kontrast til sofaen. Hvis du f.eks. har valgt en sofa i en grundfarve som grå, brun, sand, sort eller hvid, er det fordelagtigt med et tæppe i en farve og med et mønster. Det kunne f.eks. være vores Kelim PopStar tæppe som fås i mange farver. Hvis din sofa har en decideret farve som f.eks. grøn eller blå, så lad tæppet være mere neutral. Det kunne være vores Fia eller Noble tæppe.

Se Tæpper

Accessoires

Sidst skal der tilføjes lamper og accessoires. Det er et helt afsnit for sig selv, men sørg for at de igen skaber kontrast. De bedste indretninger har masser af kontraster og er spændende. Pas på ikke at blive for praktisk i din tilgang til indretning. Selvfølgelig skal det fungere i hverdagen og opfylde dine behov, men indretningen skal også hænge sammen visuelt.

Se Accessoires

Valg af farve på sofa

Vær ikke bange for at sætte farve på din indretning. Om det er på sofaen, spisebordstolene, væggen eller noget helt fjerde. Kunsten er at sætte en afgrænset mængde farve på, så det ikke bliver for rodet, men samtidig nok til at det ikke bliver for kedeligt. En metode som altid virker er 80/20 metoden. Her vælger du 5 farver. 3 af dem er grundfarver som sort, hvid, grå, sand, brun mv. Derudover vælger du en stylingfarve som udgør 80% af farverne og den sidste farver er kontrastfarven som fylder de sidste 20%. Alle 5 farver må tones op og ned så meget som man har lyst. Har du f.eks. valgt en mørkegrøn sofa må du vælge alle grønne toner fra en helt lys mintgrøn til petrol til en dyb flaskegrøn. Et eksempel kan være at du vælger at male en væg i en mintgrøn farve. Hertil en mørkegrøn sofa og puder mm. i en kontrastfarve som f.eks. kan være orange. Orange må gå fra alle rust/kobber toner og helt over i en lys fersken farve. Mange er bange for at vælge en farve på deres sofa at frygt for at blive træt af farven. Her er 80/20 reglen igen en god regel at følge. Sørg for at de dyre elementer som f.eks. sofaen bliver i 80% farven eller i grundfarverne. De billigere elementer som f.eks. puder, vaser mv. laver du i kontrastfarven. På denne måde kan du skifte få elementer ud (din 20% farve), og din indretning kan få et helt nyt look.